maanantai 9. huhtikuuta 2012

Suklaata, suklaata

Kun on syönyt läjän halpoja mauttomia maitosuklaamunia, tekee mieli jotain hieman suklaisempaa....

Chocolade-miölk
(Cajsa Warg 1755)

Koka upp söt miölk och lägg så mycket rifwit chocolade deruti, at hon blifwer lagom mörk, låt det litet koka med et stycke canel, och såcker efter smak, red sedan af med 4 eller 5 ägg, alt efter myckenheten af miölken, så at hon blifwer lagom tjock, då anrättas med stekta hwetebröds-skivor i fatet.

Tein näin:

Lämmitin maitoa (2 dl) ja koska kaapissa oli vain tyhmää rasvatonta hylamaitoa, lisäsin siihen kunnon nokareen suolatonta voita (ei se maito ennen rasvatonta ollut!). Lisäsin suklaahiutaleita (77%) sekaan niin paljon, että se oli sopivan tummaa. Keittelin sitä hieman kanelitangon kanssa ja lisäsin hieman (ehkä vähän enemmänkin kuin hieman) sokeria. Otin kanelitangon pois ja saostin juoman kananmunilla (2  kpl) ja vispasin ahkerasti saadakseni asiaankuuluvan vaahdon (se oli ehdoton!) samalla kuumentaen. Kuumensin siis, mutten keittänyt (juoksettuu muuten).


Cajsan ohjetta hieman muuntaen lisäsin ranskalaiseen tapaan hieman lisämaustetta, tällä kertaa appelsiinilikööriä. Vispasin vielä vähän, kunnes kaadoin juoman mukiin tarjolle. Joimme sellaisenaan ilman vehnäleipää.


Juoma oli hyvin vahvaa - sekä maultaan että koostumukseltaan, ei siis ihmekään, että aikoinaan se tarjoiltiin aina vesilasillisen kera.




Chocolade-Gelée med ägg
(Cajsa Warg 1755) 

Tag et halft stop geleé, som är kokat af hiort-horn eller kalf-fötter, och lägg deruti 8 lod rifwit chocolade, socker, et stycke canel och citron-skal, låt det dermed litet koka til des det får en god smak; sedan redes det af med 10 ägggulor, men wispas wäl at det ej står sig, til des kokar up, då slås det uti en spilkum, som först ärdoppad i watten, men canelen och citron-skalentages bort; när det stådt så länge, at det blifwer wäl kallt och stadnat, kan det stielpas på fat och garneras ,ed utkrusade citron-skifwor, eller och fläs sötta gräddä omkring, som är blandad med såcker, hwarmed det sedan ätas.

Tein näin:

Cajsa Warg käytti luonnollisesti itse valmistamaansa liivateliuosta, mutta koska minulle ei nyt ole aikaa ruveta lehmiä keittelemään, käytän liivatelehtiä... liivateliemen tein liottamalla 2 liivatelehteä 2 desilitraan vettä. Tein siis huomattavasti pienemmän annoksen tätä hyytelöä kuin Cajsa...

2 dl liivatelientä
n. 40 g raastettua suklaata (77%)
1 kanelitanko
pala sitruunankuorta
3 keltuaista



Kiehautin liivateliemen raastetun suklaan ja kanelintangon kanssa. Poistin kanelitangon. Jäähdytin lientä hieman ja saostin keltuaisilla. Lisäsin hieman raastettua sitruunankuorta. Laitoin jälkiruoka-astioihin hyytymään. 


Nauttisimme sen sokerilla makeutetun kermavaahdon kera, jos olisi kermaa ;-). Nyt tyydymme nauttimaan sitä sokerilla makeutetun paksun jogurtin kera.... 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti