lauantai 21. huhtikuuta 2012

Se viina....

Usqueba
(Cajsa Warg 1755)

Härtil tages följande, såsom: anis, fänkål, coriander, röd canel, hwit dito och cardemummor, et lod af hwardera sorten, 3 fierdedels lod muskottblomma, af näclickor, viol-rot, lacris-rot, dill och isop, et halft lod af hwardera slaget: desse species stötas sönder och distilleras med 2 kannor brännevin, sedan lägges deruti et halft lod saffran, et halft skålpund russin, och et halft skålpund dadlar eller fikon, hwilket sedan sättes at tingera 8 dagar; därefter wrides all musten utur ingredientierne, som då ligga deruti, och bränwinet giördes sött efter behag, samt utsvädes at det får lagom styrka.

Ja näin sen tein:

13,3 g aniksen siemeniä
13,3 g fenkolin siemeniä
13,3 g korianterin siemeniä
26,6 g jauhettua kanelia
10 g kuivattua muskotinkukkaa
7 g kokonaisia neilikoita
7 g jauhettua inkivääriä
7 g lakritsin juurta (olen sen toisinaan korvannut parilla turkinpippurilla ;-D)
7 g kuivattua tilliä
(No, en tod. noin tarkkaan mitannut, mutta suuntaa antavasti....)

1,5 litraa kirkasta (ja erittäin halpaa) viinaa, yleensä votkaa

7 g sahramia

200 g rusinoita
200 g taateleita tai viikunoita (taateleilla saa hieman tummemman sävyn)

1-2 dl oikein vahvaa sokerilientä

Murskasin mausteita hieman huhmareessa ja laitoin mausteet pulloon. Päälle kaadoin viinan ja tungin kuivatut hedelmät ja sahramin sinne sekaan. Annoin juoman maustua jääkaapissa (välillä vähän pulloa kallistelemalla sekoittaen) ainakin kaksi viikkoa. Mausteet (paitsi tilli) painuvat pohjaan, joten juoma on helppo dekanteroida toiseen pulloon - samalla maustoin juoman sokeriliemellä sopivan makeaksi. Oman usqueba-juomani on yrttilikööriä, jota tulee nauttia varovaisesti - omasta kokemuksesta tiedän, että juoman liiallisella nauttimisella on seurauksensa. Mutta hyvää on!

 Käytin siis mausteita suuremman määrän kuin Cajsa, joten juoma lienee huomattavasti yrttisempää kuin alkuperäinen (kokeilin pienemmälläkin määrällä, mutta pidin itse mausteisemmasta).

Kevään 2012 Usqueba-versio

Kuvassa olevassa juomassa on käytetty viikunoita ja keltaisia rusinoita - tummilla rusinoilla ja taateleilla tulee tummempaa....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti