maanantai 30. syyskuuta 2013

Näin teimme leirimyssyn 1813-1815 (m/1807)

And Challenge #20 Outerwear


Fabric: blue and gray wool, linen, black leather

Pattern: m/ 1807 - tack Christer Johansson (eller någon annan som har gjort mönstret)

Year: 1807 but will be used in the events 1813-1815

Notions: Linen thread

How historically is it? should be quite accurate, all hand sewn and natural materials, based on accurate cap. There is one not-so-accurate part in this cap, but we promised not to tell. But it has nothing to do with the pattern, fibers, techniques or notions....

Hours to complete: about two - this was a test version, next one was even better

First worn: will be in Leipzig oct 17th -20th

Total cost: 24 €/ gray wool for six caps, the rest was stash
Ohje on peräisin ruotsalaisilta sotilasystäviltämme, jotka ovat sen muistaakseni Tanskan mallin piirtäneet ja ommelleet. Ohje oli ruotsinkielinen, joten voi olla, että tuli muutama asia eri tavalla tehtyä, mutta ainakin näyttää suurinpiirtein samalta.Huom!!!!!

Olen käyttänyt mallissa punaista lankaa, jolloin ompeleet näkyvät paremmin. Käytä pellavan tai sinisen väristä pellavalankaa!!!! Ja käytä huomattavasti pienempää tikkiä kuin olen mallissa käyttänyt.Tarvikkeet 


Harmaa villakangas 

Muotoile kankaasta kaksi samankokoista, kupolin muotoista kappaletta

pituus -  38cm + 1,5 cm (=saumanvara) =39,5 cm  (tämä on kaikilla sama)
leveys  - pääsi ympärysmitta jaettuna kahdella + saumanvarat 3 cm eli jos pääsi on kokoa 58, leikkaat 29 cm + 3 cm = 32 cm levyiseksi

Huom! Laita pari milliä ylimääräistä päänympärykseen...


pituus 38 cm + saumanvara 1,5 cm (kuvassa saumanvara on vain 1 cm)


leveys päänympärys jaettuna kahdella + 3 cm saumanvaroja
 Sininen villakangas

Leikkaa sinisestä villakankaasta kappale, joka on 6 cm x pääsi ympärys + 3 cm (saumanvarat)Pellavakangas

Leikkaa pellavakankaasta noin 10-12 cm korkea kappale. Mittaa oikea leveys päästäsi (villamyssy voi olla muutamia millejä isompi, mutta tämän tulisi olla juuri sopivan kokoinen, ettei myssy tipu korville).Nahkalippa

Leikkaa mustasta nahasta kuvien ja mittojen mukainen lippa. Rei'itä lippa sisäkaaresta tiheään muutaman millin päästä reunoilta. Suosittelen naskalia. 

Myssyn ompelu

Ompele harmaat myssyn osat kaarevilta osilta yhteen kuvan mukaisin MUTTA HUOMATTAVASTI PIENEMMIN PISTOIN. 
Höyrysilitä saumat todella hyvin auki. Ja käytä siis muuta kuin punaista lankaa.Ompele sinisen kaistaleen lyhyet päät yhteen pienin, mutta kuvan mukaisin tikein. Prässää hyvin auki.Neulaa sininen kaistale myssyn  oikealle puolelle niin, että osa (2,7 cm) menee reunan yli. Harmaa myssy on siis oikein päin ja samoin sinisen saumanvarat ovat myssyä vastenOmpele pienin siroin kuvan mukaisin tikein sininen kiinni harmaanseen joko sinisellä tai pellavan värisellä pellavalangalla.

Aseta lippa etusauman kohdalle nurja puoli ylöspäin, lipan keskimmäinen reikä sinisen kaistaleen keskelle. Ompele lippa kiinni kuljettamalla neula sinisen (nurjalla puolella juuri siitä, missä harmaa loppuu ja sininen alkaa) kankaan ja lipan reiän välistä. Työnnä neula seuraavasta reiästä takasin sinisen kankaan läpi. Jatka näin, kunnes tulet lipan päähän. Päättele langat. Ompele uudestaan lipan keskiosasta lipan toiseen päähän.  Huom. Ommel kulkee koko ajan nurjalla harmaan ja sinisen kankaan välissä.  Taita sininen nurjalle puolelle (taitekohta on siinä, missä harmaa loppuu). Neulaa, mutta älä ompele. Huom! Laita neulat ulkopuolelle (toisin kuin kuvassa), niin saat ne vielä poiskin.


Vuoren kiinnitys. Ompele pellavakaistaleet lyhyet reunat yhteen ja silitä saumanvarat auki. Taita hieman (1-2 cm) yläosan pellavaa nurjalle puolelle ja aseta se lippaa vasten (nurja puoli lippaa vasten). Kiinnitä pienin pienin pienin tuskin näkyvin tikein vuorin kiinni lippaan niin, että kuljetat neulaa vuoren, lipan reiän ja sinisen osan läpi - ja seuraavasta rei'ästä takaisin. 
Kun vuori on lipassa kiinni, kiinnitä loppu vuori aikaisemmin näytetyin tikein kiinni siniseen. Varmista, ettei vuori näy ulkopuolelle ompelemalla vaikka muutamalla pistolla. Huom! Varmista, että lippaan reunaa jää sinisen ja vuorikankaan väliin riittävästi (ettei lipan kulma tunge itseään ulos). Pellavakankaan tulisi olla ihan hieman pienempi kuin villamyssyn, joten joudut vähän syöttämään/ kiristämään kankaita ommellessa. 

Vuoren yläosa - Käännä vuoren toista päätä nurjalle ja kiinnitä löysin ja nyt vaikka melko harvoinkin tikein kiinni harmaaseen (älä ompele kankaan läpi).
Myssyn tulisi nyt olla valmis. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti