torstai 14. elokuuta 2014

Porrassalmen taistelu


Porrassalmen taistelu Mikkelissä 13.6.1789 oli osa Ruotsin ja Venäjän välistä Kustaa III:n sotaa. Suomalaisjoukot voittivat määrältään ylivoimaiset venäläisjoukot.


Saavuimme Mikkeliin myöhään illalla (tulimme suoraan Tykkisluupin kastajaisista), jolloin ilmoittauduimme mukaan taistoon - myös me naiset, jotka olimme selvästi yllätys järjestäjille. Yön aikana järjestäjät olivat miettineet roolia naisille, ja pääsimme mukaan itse näytökseen.

Meidän naisten tehtävänä oli esittää venäläisiä karkuun juoksevia paikkakunnan naisia. Aluksi juoksimme yleison seassa (aiheuttaen enemmän hölmistyneitä ilmeitä kuin mitään muuta) etsien kadonneita miehiämme ja omassa tapauksessani huusin naisia päästämään lehmät (no, oikeammin lehemät) vapaiksi, etteivät venäläiset niitä saisi.

Pääasia oli kuitenkin aivan alussa juosta sillan yli venäläisten puolelta omien Ruotsin valtakunnan sotilaiden luo turvaan. Teimme sen ainakin omasta mielestämme näyttävästi ja lujaa huutaen. Tämän jälkeen oli vielä vähän jotain ammuskelua, mutta tärkein oli siis tässä vaiheessa ohi ;-D

Oikeasti miehet siis taistelivat, musketit paukkuivat ja tykit jyrähtelivät - ja me voitimme sen ainoan taistelun tänä vuonna!

Tuolta kaukaa jostain me vaimoihmiset juoksimme turvaan tänne Ruotsin joukkojen luo turvaan

Ja sitten se taistelu varsinaisesti alkoi - ja päättyi niin onnellisesti. 

Uudenmaan karoliinit yrittävät Kustaa III äksiisiasentoja
Kävimme myös tutustumassa Curt von Stedingk -näyttelyyn Mikkelissä, jossa oli hyvin mielenkiintoista tietoa - ja sokerina pohjalla nämä ruokaan liittyvät seikat - tiedämmehän nyt tarkemmin Anna-piian kanssa, mitä miehille (ja varsinkin miten paljon) tarjotaan :)Videolinkkejä:


Valokuvia:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti