torstai 14. maaliskuuta 2013

Ulkoiluasu 1785 kesäksi - summer outdoor habit 1785

Kun tuo piika on nyt saanut uuden asun, täytyy rouvankin jotain uutta päälleen saada. Ja kun aiheena on raita, niin sehän tarkoittaa, että vaatteen tulee olla vuosisadan loppua - aiemminhan nuo raidat eivät todellakaan olleet meille säätyläisille sopivia, vain rahvaat käyttivät raitakuosia vaatteissaan.

Since the maid had her new outfit it's time for the lady of the house to get a new outfit too. And because it happens to be time for striped-challenge as well, I'll have to do something from the enf on the 18th century. Stripes were not suitable (fashionable) for the upper class, only the poor farmers used them in their poor home-made clothes.

Koska en omista vuosisadan lopun vaatteita, ajattelin tietenkin, että valmistaminen tulee aloittaa kureliivin teosta. Mutta hupsista hei - kureliivi, jota olen käyttäynyt mallinukkeni päällä ja on noin kymmenen vuotta vanha, olikin oikein mukavasti venähtänyt ja edestä nyöritettävänä saan sillä ruhoni oikeaan muotoon. No, eihän se oikeasti kelpaa, mutta juuri nyt ei kureliivin teko kiinnosta, joten tuo vanha toimikoon kuitenkin ruhonmuodostajana tälle asulle. Mutta oikeasti, kureliivi oli niin sopivan mallinen, että saan siitä hyvin mallin sitten kun kureliivi-innostus iskee :-)

I don't have any clothes for this era so I haven't done stays for that period either. But I happened to notice that my very very old stays, which I have used on my dress form, gave me the right shape. Ok, it's not really great but it'll do at least til I get the inspiration to make a new pair of stays.

Eli asuun 1785
The outfit 1785

Pierrot jakku - vähän innostusta ja mallia - tarkoitus ei ole tehdä juuri vastaavanlaista
Pierrot jacket - just an example for the inspiration - I want to make my own not an exact copy :-)

  

Kangas, jota tulen käyttämään on mitälie polyesteria, mutta onpahan ainakin värikäs. Vuoriksi laitan tiilenruskeaa puuvillaa (lakanakangasta). Ja kuvanmukaiset hapsut haluan tietenkin.

I'll use a polyester fabric so that much for historical accuracy but I like the colours. The lining will be red/ brown sheet cotton. And of course I want that ribbon fringe


 Kangas - fabric


Harjoituskappale - kyllä se siitä....
mock up 1 - I'm getting there...


Ranskalainen sipulikeitto - french onion soup 1803


Olen kyllä sipulikeittoa syönyt padallisen jos toisenkin, mutta nyt osui silmiin hieman toisenlainen ohje. Ohje on Susan Carterin kirjasta The frugal Housewife, or, Complete woman cook vuodelta 1803. Alkuperäinen ohje on luettavissa http://digital.lib.msu.edu/projects/cookbooks/display.cfm?TitleNo=2&PageNum=119 

Ja näin sen sitten vapaasti suomensin ja valmistin nykymenetelmin:

Keitä vettä vedenkeittimessä, viipaloi kuusi sipulia (käytin ihan tavallista keltasipulia), jauhota ne vehnäjauhoilla ja paista niitä runsaassa voissa. Ruskista kunnes ovat kauniin ruskeita, muttei suinkaan palaneita, kaada kiehuvaa vettä riittävästi, anna kiehua - tässä vaiheessa tulisi lisätä vehnäjauho-voi seosta saostamaan, mutta omani oli jo niin jauho-voi-pitoinen, etten sitä tehnyt). Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda leipäviipaleita ja keitä uppomunia (yksi kullekin syöjälle). Annostele keittoa, aseta leipä keiton päälle ja uppomuna päälle. Pinaattiahan ei talossa ollut. 


Keitto oli ihan kiva, jos pitää uppomunista :-)sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

The Challenge #5 Peasants and pioneersFabric: Shirt, apron, head scarf linen, kerchief cotton, vest (bodice), skirt and pocket perhaps cotton (I really don't know)

Pattern: Finnish national costume patterns for the shirt, the rest is my own doings...

Year: early 19th century

Notions: Self-made brooch for closing the shirt, linen thread for linen fabrics and cotton threads for the rest, hooks and eyes for the bodice

How historically accurate: Bodice, skirt and pocket are machine sewn and the fabric is ???. All linen parts are hand sewn and are totally historically accurate.

Hours to complete: Every spare time in this two week period. It means the house is a mess, kids are starving, hubby is not so happy.... :-)

First worn: I'll try to put it on this afternoon and get some picture in it.

Total cost: All the fabrics are old and I don't remember what I have paid for them


And the outfit on me:


Piian asu valmiiksi

Pikkuisen on vielä piian asuun osia tekemättä, mutta niitä voi tehdä sitten ajan kanssa...
The outfit is almost ready, just two pieces left to do, but those will be ufo-projects :-)

Liivin ja samasta kankaasta tehdyn taskun ompelin koneella (koneommelta ei tietenkään näy).
I made the bodice and the pocket from the same fabric as the skirt and I sewed the with my machine. Of coarse I did it so that you can't see the stitches.

Liivi suljetaan edestä hakasilla ja tarpeen vaatiessa vielä parilla neulalla.
The bodice is closed with eyes and hooks at the front (and if needed with a couple of needles).


Liivin takaosa on leikattu niin, että takasauma muodostaa v-kuvion.
The back of the bodice is cut in a way that it makes a V-pattern.


Koska en löytänyt tähän hätään sopivaa korua, tekaisin sellaisen. Metalliset sydänkuviot on pikaliimattu jonkin maan metallirahaan. :-)
Because I couldn't find a suitable brooch I made it myself. I glued with a real super glue (and of course my fingers too) tiny metal hearts and used as a bottom a coin of some unknown country...


Taskun ompelin siis myös koneella, ja tasku kiinnitetään oikeasti pirtanauhaan, mutta tuo nauha on vielä tekemättä. Kuvaan tein pikaisesti pirtanauhalangoista tuollaisen punotun pätkän.
I sewed the posket with a sewing machine and it will be attached to a ribbon I will so in the near future. I made a quick string to be able to take the photo with the pocket too.Pukuun kuuluu myös kolmiomallinen pääliina, joka on samaa pellavaa kuin paita ja esiliina. Asuun kuuluva vihreä-valkoruudullinen hartiahuivi on vielä keskeneräinen, sillä sen solmiamiseen kuluu todennäköisesti loppuikäni.

There is also a head scarf, which is made of the same linen as the shirt and the apron. The kerchief is green and white cotton and is (and will be for some time) ufo, because I have to knot so many and so small knots that I'll do it the rest of my life....


keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Hame ja esiliina piian pukuun

Tein asuun vihreä-kelta-valko-punaraitaisen hameen (liivi tulee samasta kankaasta). Tarkoitus oli ommella hame laiskasti koneella, kun en ole edes varma sen materiaalista, ja polyesteriä en käsin ompele... Lopulta kuitenkin ainut, mitä koneella ompelin, oli etusauma ja sen siksakkaus. Hame on siis tehty ajanmukaisesti niin, että hulpioreunat ovat helmassa ja vyötäröllä ja se ainut sauma siis edessä. Näin myös hameen vyötäröhalkio on edessä ja jää esiliinan taakse piiloon. Hameen helman ympärysmitta ei ole ihan perioodia, sillä kangasta oli sen verran vähän, että kangasta on vain vähän yli parimetriä, eli melko kapoinen se on.


I made a green-yellow-white-red-striped skirt for this outfit (the vest will be from the same fabric). I meant to sew it all by sewing machine because I'm not sure what the material is (and I do not sew any polyester fabric by hand). But in the end, all I sewed by machine was the front seam (and the zigzig to it). Rest (hem and waist) is hand sewn. The skirt is made historically accurate in a way that the selvages are at hem and at the waist, so the waist slit is at the front (the apron will hide it).


En vielä tiedä, tulenko sulkemaan vyötärön napilla vaiko hakasella, saapi nähdä.
There's no button in the waistband yet and it might be I'll use a hook and eye instead.Esiliinan tein samasta materiaalista kuin paitakin.  Vyötärönauha on puuvillaa, koska se oli sopivampi värin ja paksuuden kannalta kuin alunperin siihen hankkimani pellavanauha. Ja kokonaan käsin ommeltu.

The apron is the same linen as the shirt. The waistband is cotton, because the ribbon's colour and thickness was perfect. All hand sewn. 


Essu on tehty kansallispuvun esiliinaa matkimalla (tosin tuo reikäkuviointi on sinnepäin).
Apron was influenced by a real national costume apron, but the decoration is not so pretty (so it's a LOT simple).maanantai 4. maaliskuuta 2013

1813-15 Uusi asu piialle - eli versioni kansallispuvusta


Koska näemmä rakastan keskeneräisiä töitä - ainakin päätellen siitä, että se pino koko ajan kasvaa - aloitin jälleen uuden asukokonaisuuden tekemisen. Osittain HSF:n takiakin... Tarkoituksena on tehdä asuun hame, liivi, paita, huivi sekä harteille että päähän ja esiliina. Käytän vain kahta kangasta - hameeseen ja liiviin tulee raidallinen 'mikäliemateriaalionkaanmuttanättikuinkarkki' -kangas, joka voi olla jopa puuvillaa (hieman kyllä epäilen) ja loput tulevat samasta palasta pellavakangasta niin pitkälle kuin sitä riittää.

Because I seem to like so much to make my UFO pile bigger  I started a new outfit - partially I blame HSF... :-) I'm going to make a shirt (or shift but in this case it's more like a shirt), skirt, vest (or bodice),  neckerchief, a head scarf and an apron. I'll use only two kind of fabrics - 'awhateverfabricitisbutitisprettyasacandy' -fabric for the skirt and vest and for the rest I have 3 m linen which should be enough.

Aloitin tekemällä leikkaamalla pellavasta kaikki osat ja ompelin paidan. Olen ommellut/ tulen ompelemaan kaikki asun pellavaosat käsin. Paitaan käytin kahta erilaista lankaa, joista toinen on satavarmasti pellavaa, toinen voi olla, mutta voi se olla puuvillaakin. Polyesteriä se ei kuitenkaan varmasti ole. Paidan kaavana käytin Etelä-Pohjanmaan kansallispuvun paidan kaavaa, joten se on tuollainen lyhyt versio. Ja koska rahvaan naiset työskentelivät paitasillaan, ehkä päällä oli liivikin, on tuollainen hieman paksumpi paita hyvästi. Eikä se liian hieno pellava rahvaalle sovikaan.

I started by cutting the linen and sewing the shirt. All linen parts are/ will be all hand sewn. I used for the shirt two kinds of treads and the other one was 100 % sure linen but the other may have been cotton. But I'm totally sure it's not poly thread. As a pattern I used a finnish national costume (my own area's) shirt pattern, so the shirt is short unlike the shifts. And back then it was normal for peasant woman to work wearing just shirt and a vest (bodice).
Valmis paita. Kaulus on tarkoitus sulkea korulla, joka hienoimmillaan olisi AITO e-p:n puvun koru (hinta 700 €), mutta taidan tyytyä vähän halvempaan eli tuossa alla olevaan.

The finnished shirt. The collar is meant to be closed with a golden brooch but i will have to settle for a fake one (the REAL THING would costs 700 €). So it will most likely be this 

Aloitin ompelemalla hihat: sivusaumat ja kainalopalat sekä rannekkeet halkion.
Suraavaksi hihansuihin rypytyslangat  - kerrankin käsin. No, tässä saatin käyttää polylankaa, ei hajuakaan langan laadusta. Jotain jämälankaa kuitenkin.


 Hihansuut ommeltuani tein ompelin reiät, joista hihansuut voi sulkea. Tässä on käytössä pellavanyöriä, mutta vaihtoehtojahan on. Kansallispuvuissa käytetään jopa valkoisia muovisia (hui!) nappeja, joten ihan niihin en sorru. 


Kaula-aukkoon tein ensin etuhalkion, siinä vähän töpeksin, sillä alakulmaan olisi pitänyt tulla sellainen kolmio, mutta kävi siis pikku fiba. Violetti väri, mikä näkyy, on merkkauskynää, joka lähtenee (!!!) viimeistään ensimmäisessä pesussa pois. Kaula-aukkoon tuli myös tiettyihin paikkoihin rypytyslangat ja tästä lähtien en sitten enää jaksanut/ muistanut ottaa kuvia... mutta eipä siinä ollut muuta kuin kauluksen kiinnittäminen, sekä hihojen ja sivusaumojen sekä helman ompelu. Käytin hieman omasta mielestäni historiallisempaa tapaa kuin mitä näin Vuorelman kansallispukutehtaalla käytettävän, eli ompelivat mm. surutta koneella kaiken, mikä ei näy päälle päin.

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Challenge #4 Embellish

The Challenge: #4 - Embellish

Fabric: cotton velvet

Pattern: made it myself, but there are many different kinds of examples

Year: anywhere 1700-1850

How historically accurate is it? all hand made (except the velvet and the belt), pattern is ok, but the embroidery (chains) should be a LOT smaller

Hours to complete: 1-2 h

First worn: not yet

Total cost: all from my stash