Ensimmäisessä hameessa laskokset kiertävät koko hameen samaan suuntaan ja hame suljetaan edestä nauhoilla (voi käyttää myös nappia tai hakasia). Mikäli hameen kanssa käyttää irtotaskua, pidetään taskua hameen päällä. Tosiasiassahan rahvaan naisella ei sinne taskuun oikein paljon laitettavaa ollut.... Toisessa hameessa laskokset suuntautuvat edessä reunoille ja takana kohti selkärankaa. Hameen takaosa suljetaan ensin eteen ja sitten etuosa taakse. Tämän version kanssa voi siis käyttää hameen alla pidettäviä irtotaskuja, joihin pääsee sivuilla olevien halkioiden kautta.
Kangas
Rahvaan naisen hame oli lähes aina itse kudottua, tähän oli jopa kuninkaan määräyksiä - rahvaan tuli tuntea paikkansa, eikä hänen tullut koreilla ostokankailla. Mutta toki ostokankaitakin käytettiin, kuninkaan määräyksiä rikottiin ihan kiitettävästi kaikilla osa-alueilla. Raidalliset hamekankaat yleistyivät vuosisadan loppupuolella, sitä ennen ne olivat yksivärisiä. Materiaalina oli aina villa, kevyemmät villakankaat olivat pellavaloimeen kudottuja. Eikä ainakaan minulla ole tullut vielä vastaan vanutettuja villahameita - eli jos on epäselvää, minkälaista villakangasta käytettiin, niin hypistelepä seuraavan kerran kansallispuvun hametta, kun sellaisen näet (kysy ensin lupa ;-D). Pellavahameet olivat siis alushameita ja puuvillakankaat olivat 1700-luvulla vielä rahvaan naisen saavuttamattomissa.
Ompeleminen
Oikeaoppinen ompelu tehdään luonnollisesti käsin ommellen. Ompeluun käytetään vahattua pellavalankaa, ja jos haluaa olla oikein pedantti, niin voi käyttää itsekehrättyä pellavalankaa ;-). Oli pellavalanka sitten itse kehrättyä tai kaupasta ostettua, suosittelen kuitenkin aina sitä vahaamista - lanka katkeilee ja takkuaa muuten todella helposti (tekee sitä vahattunakin, mutta huomattavasti vähemmän). Mikäli pellavalankaa ei ole käytettävissä, voi käyttää puuvillaompelulankaa, ja jos ei ole niin tarkka, niin peruspolyesterilankaa sitten vaan (mutta mikäli kangas on oikeanlaista, käytä ihmeessä hivenen aikaa ja vaivaa oikeanlaisen ompelulangankin hankkimiseen). Langan väri voi olla oikeastaan aina pellavanvärinen, mutta muitakin värejä on toki käytetty. Mutta mitään Eurokankaan värivalikoimaa ei varmasti ollut, joten langan värin ja kankaan väri yhteen sopiminen ei ollut suuri ongelma.
Edessä vahaamaton pellavalanka, takana vahattu |
Hame numero 1
Tarvikkeet:
Kangas - pituudestasi riippuen 1,8 - 2 m 150 cm:n levyistä kangastaPellavanauhaa - n. 3-4 cm leveää, niin paljon kuin vyötäröllä on mittaa plus kääntövaraa 2 cm
Ohutta pellavanauhaa - 2 x 30 cm
Ompelulankaa - pellavalankaa, mutta jos ompelet koneella, niin puuvillalankaa
Leikkaaminen
Hame tulisi leikata niin, että hulpiot ovat helmassa ja vyötäröllä, mutta koska yleensä käytämme hieman edullisempia kankaita, niin leveys on se n. 150 cm. Ja raidatkin ovat monesti toisinpäin kuin ennen vanhaan hametta tehdessä. Eli leikkaa kankaasta kaksi 95 cm:n palaa (siis 150 cm x 95 cm).Hameen leveydeksi tulee siis n. 3 metriä ja korkeudeksi noin 90 cm. Mikäli olet hieman pidempää mallia, leikkaa toki vaikka 100 cm:n pituiset kappaleet, mutta vähintään siis puoleen sääreen.
Huom! Rahvaan naisen hame ei ole koskaan lattiaan asti pitkä, vaan puolisäärestä korkeintaan nilkkaan. Nilkkojen vilauttelu oli säädytöntä (ja jännittävää) vain säätyläisdaameille.
Ompelu
Aseta kappaleet nurjat puolet vastakkain ja ompele toinen sivusauma kiinni. Itse ompelen saumat, joihin ei kohdistu hirveästi painetta etupistoin ja 1,5 sentin välein teen vahvistuksesti tikkipiston (jos pistot ovat vieraita, googlaa). Mikäli reunoissa on hulpiot, ei huolitteluja tarvita, muussa tapauksessa huolittele reunat vaikka pykäläpistoin.
Silitä saumat auki - ja jatkossakin, silitä tai oikeasti prässää (eli silitä höyryllä tai kostean kankaan läpi) kaikki saumat aina auki.
Ota sitten hameen yläosa käsittelyyn eli siihen tehdään laskoksia. Taita ensin saumanvaran verran kangasta sivusta alle ja ryhdy sitten laskostamaan. Itse tein laskokset niin, että laitan viivottimen (kuvassa kylläkin pahvinen apuväline...) kankaan väliin, taitan päälle sopivaan kohtaan ja laitan kiinni neulalla. Eli edellinen taite on aina 4 cm päässä, takaisin 2,3 cm - näin menevät hieman päällekäin. Mikäli olet kovin kapeavyötäröinen, niin toki pitää laittaa enenmmänkin päällekäin, että saa kolme metriä laskostettua vyötärölle. Tuo 4 - 2,3 cm sopii, mikäli vyötärö on noin 80 cm. Huom! Laita neulat kiinni alhaalta ylöspäin, helpottaa jatkotyöskentelyä. Eli laskoksia tehdään koko 3 metrin matkan - mittaa lopussa valmiin vyötärön pituus ja vertaa sitä omaasi, voit vähän tiukentaa lopussa (etuosassa, jäävät essun alle piiloon) tai harventaa, mikäli ei ihan täysin vastaa vyötärönympärystä. Laskosten leveyteen ja määrään/ kankaan määrä on myös olemassa erilaisia yhtälölaskukaavoja, mutta epäilen suuresti, ettei 1700-luvun talon piiat paljon yhtälöitä osanneet.
Mainitsinko jo prässääminen - eli nyt oikein kunnolla prässäämään. Toki 1700-luvulla oli komeaa, jos rahvaan emännällä oli paksu vyötärö, mutta kun nykyään ne vyötäröt ovat keskimäärin jo ennestäänkin isompin kuin silloin, niin .... prässää ne laskokset littanaksi, mutta vain siltä kohdin, mikä jää vyötärönauhan alle, ei siis mitään 1970-luvun vekkihameprässäyksiä!
Kun koko yläosa on laskostettu ja se on sopivan mittainen vyötärölle, ja se on prässätty hyvin, on vyötärönauhan vuoro. Neulaa pellavainen nauha (eli kanttinauhan tyylinen) ensin oikealle puolelle, ompele kiinni tikkipistoin ja ompele sitten nurjalle. Käännä päät kuvan mukaisesti, mutta älä ompele päiden aukkoja sulki.
Ompele seuraavaksi etusauma samalla tavalla kuin takasaumakin, mutta jätä ylös noin 20-30 cm halkio.
Ompele etuhalkion reunat siististi nurjalle, ihan vaikka katepistoin.
Ompele helma, eli taita kerran ja sitten vielä kerran ja ompele katepistoin helma sopivan mittaiseksi. Helmoissa on käytetty myös nauhoja vahvisteena, mutta tämäkin tapa on ihan kelvollinen.
Ja sitten vielä - silitä koko hame. Hame on nyt valmis!
Ota käsittelyyn ensin toinen kankaan paloista. Merkitse ensin neulalla kankaan keskiosa. Käännä ensin sivusta saumanvaran verran nurjalle (ihan vain neulalla kiinni).
Ja sitten laskostamaan. Käytin samaa mittaa kuin edellisessä hameessa. Tässä vaiheessa tulee olla tieto vyötärön ympäryksestä, joka jaetaan 4:llä. Eli jos vyötärönympärys on 80 cm, se jaettuna 4 = 20 cm ja siihen lisätään 2 cm = 22cm.Laskosta ensin vasemmalta reunalta (oikeasti ei mitään väliä, kummasta reunasta aloitat) niin kauan, että saat tuon neljäsosavyötärömitan + pari senttiä täyteen. Laskostaminen lopetetaan siihen, ja jos ei mene ihan tasan, niin viimeisen laskoksen voi tehdä hieman soveltaen niin, että mitta on sopiva. Hameen eteen saattaa siis jäädä laskostamatontakin kangasta (säätyläishameisiin tehdään isommat laskokset, että eteen jää varmasti sileääkin kangasta). Mikäli vyötärösi on niin pikkuinen, että mitta ei ole sopiva, vaikka tulit jo kankaan keskikohtaan, niin suurenna hieman laskoksia.
Toinen puoli laskostetaan samalla tavalla, mutta nyt niin, että laskokset avatuvat keskikohdasta lähtien toiseen suuntaan, eli reunoille päin (tämä on siis hameen etuosa). Hameen etuosan keskellä on siis ns. peililaskos.
Kiinnitä seuraavaksi vyötärönauha. Vyötärönauhan tulee olla siis pellavanauhaa, mutta itse huijasin ja käytin vinonauhaa. Mittaa vinonauhaa n. 150 cm pituinen pala ja etsi siitä keskikohta. Neulaa nauhan ja hameen etuosan keskikohta yhteen ja neulaa loput nauhasta kumpaankin suuntaan. Mikäli käytät nauhaa, ei hameen ylimenevälle osalle tarvitse tehdä mitään, mutta koska itse käytin vinonauhaa, ompelin senkin nauhaksi. Ompele kiinni tikkipistoin molemmin puolin. Toinen tapa on käyttää nauhaa vain sen verran, mikä on hameen vyötärö mitta, ja laittaa loppunauhaksi jotain ohuempaa.
Tee takaosa samalla tavalla, mutta laskosta niin, että laskokset ovatkin keskelle päin (eli toisin päin kuin etuosassa). Kiinnitä nauha samoin.
Nyt sinulla on kaksi samanlaista kappaletta. Laita kappaleet oikeat puolet vastakkain, ompele sivusaumat kiinni niin, että jätät yläosiin n. 20 -30 cm halkiot (kuten hame 1 etuosassa). Ompele tarvittaessa halkioiden reunat kiinni.
Käännä helma kahdesti ja ompele helma katepistoin.
Silitä!
Hameen pukeminen tapahtuu niin, että ensin sidotaan takaosan nauhat kiinni eteen ja sitten etuosan nauhat taakse (etuosan nauhoista voi tehdä myös niin pitkät, että ne voi tuoda myös eteen sidottavaksi).
Ompele helma, eli taita kerran ja sitten vielä kerran ja ompele katepistoin helma sopivan mittaiseksi. Helmoissa on käytetty myös nauhoja vahvisteena, mutta tämäkin tapa on ihan kelvollinen.
Lisää vielä sulkemisnauhat vyötäröön, eli tunge ohuen pellavanauhan päätä noin 1 cm vyötärönauhan suusta sisään ja ompele suu kiinni niin, että nauha pysyy. Ja sama toiselle puolelle.
Ja sitten vielä - silitä koko hame. Hame on nyt valmis!
Hame 2
Tein toisen hameen ompelemalla sen ompelukoneella, koska kangas on jotain epämääräistä materiaalia, polyesteria todennäköisesti. Mutta ommellessa käsin käytetään samanlaisia pistoja kuin ensimmäisessä hameessa. Huom! Älä laita koskaan pellavalankaa ompelukoneeseen, ellet halua teettää kallista huoltoa koneellesi...
Tarvikkeet
Kangas - pituudestasi riippuen 1,8 - 2 m 150 cm:n levyistä kangasta
Pellavanauha - 2 x 150 cm, leveys 3-4 cm
Ompelulankaa - mielellään pellavaista, mutta koneella ommeltaessa puuvillalankaa
Leikkaaminen
Leikkaa tähänkin hameeseen kaksi samanlaista kappaletta, eli kankaan leveys (n. 150 cm) ja pituudeksi 95-100 cm (eli sinulle sopiva pituus plus kääntövara).
Ota käsittelyyn ensin toinen kankaan paloista. Merkitse ensin neulalla kankaan keskiosa. Käännä ensin sivusta saumanvaran verran nurjalle (ihan vain neulalla kiinni).
Ja sitten laskostamaan. Käytin samaa mittaa kuin edellisessä hameessa. Tässä vaiheessa tulee olla tieto vyötärön ympäryksestä, joka jaetaan 4:llä. Eli jos vyötärönympärys on 80 cm, se jaettuna 4 = 20 cm ja siihen lisätään 2 cm = 22cm.Laskosta ensin vasemmalta reunalta (oikeasti ei mitään väliä, kummasta reunasta aloitat) niin kauan, että saat tuon neljäsosavyötärömitan + pari senttiä täyteen. Laskostaminen lopetetaan siihen, ja jos ei mene ihan tasan, niin viimeisen laskoksen voi tehdä hieman soveltaen niin, että mitta on sopiva. Hameen eteen saattaa siis jäädä laskostamatontakin kangasta (säätyläishameisiin tehdään isommat laskokset, että eteen jää varmasti sileääkin kangasta). Mikäli vyötärösi on niin pikkuinen, että mitta ei ole sopiva, vaikka tulit jo kankaan keskikohtaan, niin suurenna hieman laskoksia.
Toinen puoli laskostetaan samalla tavalla, mutta nyt niin, että laskokset avatuvat keskikohdasta lähtien toiseen suuntaan, eli reunoille päin (tämä on siis hameen etuosa). Hameen etuosan keskellä on siis ns. peililaskos.
Kiinnitä seuraavaksi vyötärönauha. Vyötärönauhan tulee olla siis pellavanauhaa, mutta itse huijasin ja käytin vinonauhaa. Mittaa vinonauhaa n. 150 cm pituinen pala ja etsi siitä keskikohta. Neulaa nauhan ja hameen etuosan keskikohta yhteen ja neulaa loput nauhasta kumpaankin suuntaan. Mikäli käytät nauhaa, ei hameen ylimenevälle osalle tarvitse tehdä mitään, mutta koska itse käytin vinonauhaa, ompelin senkin nauhaksi. Ompele kiinni tikkipistoin molemmin puolin. Toinen tapa on käyttää nauhaa vain sen verran, mikä on hameen vyötärö mitta, ja laittaa loppunauhaksi jotain ohuempaa.
Tee takaosa samalla tavalla, mutta laskosta niin, että laskokset ovatkin keskelle päin (eli toisin päin kuin etuosassa). Kiinnitä nauha samoin.
Nyt sinulla on kaksi samanlaista kappaletta. Laita kappaleet oikeat puolet vastakkain, ompele sivusaumat kiinni niin, että jätät yläosiin n. 20 -30 cm halkiot (kuten hame 1 etuosassa). Ompele tarvittaessa halkioiden reunat kiinni.
Käännä helma kahdesti ja ompele helma katepistoin.
Silitä!
Hameen pukeminen tapahtuu niin, että ensin sidotaan takaosan nauhat kiinni eteen ja sitten etuosan nauhat taakse (etuosan nauhoista voi tehdä myös niin pitkät, että ne voi tuoda myös eteen sidottavaksi).
Sivuhalkiosta pääsee sitten noille irtotaskuille, joissa voi säilyttää ajanmukaista tarvikkeistoa, kuten kutimet, pieni käsityö tai sitten sitä kännyä ja pankkikorttia ;-)
Kiitos ohjeista. Sivusi on mielenkiintoinen, historia kun kiinnostaa.
VastaaPoistaKivat selkeät ohjeet, hyvien kuvien kera.
VastaaPoista