Idea röijyn tekemiseen syntyi jo hmmm... muutama vuosi sitten. Miten niin joillakin nämä keskeneräiskasat vain kasvavat....
Ostin eurokankaasta pellavakangasta, jossa oli aika hurja kuviointi, mutta se sopi 1700-luvun tyyliin. En kyllä ymmärrä, kuinka joku tuota kangasta voisi mihinkään muuhun käyttää, mutta niin siinä vain kävi, että kun en heti ymmärtänyt ostaa, niin seuraavalla kerralla se oli jo loppu. Ihan oikeasti ihmettelen, mihin sitä kangasta on voitu käyttää. Kiersin useamman putiikin, mutta sitten sitä onneksi löytyi. Ja tästä olen siis jo tehnyt hameen....
Sitten kun huomasin Rahwaan puku -kirjassa alla olevan röijyn, ymmärsin, että kankaasta täytyy tulla empireröijy. Tietenkään kankaan kuviointi ei ollut samanlainen, mutta minulle nyt kuitenkin ihan riittävä. Röijy on ollut Ulrika Eerikintyttären morsiusröijy ja se on vuodelta 1810 ja tehty pellavasta (kuten siis tuo minunkin kangas).
Koska Leipzigin taistelu (2013!) oli tulossa ja sinne tarvitsin jotain päälle pantavaa (tietenkin), niin päätin tehdä hieman lyhyemmän röijyn, kuin mitä Ulriikalla oli. Malleja löytyy Suomesta kiitettävästi museoista ja nyt myös netistä jonkin verran.
Muutama esimerkki netin ihmeellisistä museokokoelmista
https://museot.finna.fi/Search/Results?lookfor=r%C3%B6ijy&prefiltered=-&SearchForm_submit=Hae&limit=20&sort=last_indexed+desc&retainFilters=0:
Muutama esimerkki netin ihmeellisistä museokokoelmista
https://museot.finna.fi/Search/Results?lookfor=r%C3%B6ijy&prefiltered=-&SearchForm_submit=Hae&limit=20&sort=last_indexed+desc&retainFilters=0:
Suora miehustapituinen musta röijy, jossa kapea puna-valkoinen pystyraidoitus. Takana tamppi ja kaksi laskoskörttiä. Alaosaan ommeltu matala poikkilaskos. Kiinnitys kaksirivisellä nappi- ja nauhaparilla. Pääntie avara ja U:n muotoinen. Pitkä istutettu hiha, jonka pyöriössä poimutus. Valkoinen kokovuori.
Miehustapituinen tyköistuva jakku, jossa tummanvihreällä pohjalla kapea kirjava pystyraidoitus. Helma tasainen, takana keskellä ylös taivutettu, päissä kangasnapit. Istutettu pitkä, suora hiha, jonka pyöriössä laskostus ja suussa vuorisauma. Avara, pyöreä pääntie. Olkakappale edestä avoin, ei kiinnitystä. Luonnonharmaa kokovuori.
Edestä avoin lyhyt jakku, jossa lyhyet laskoskörtit. Pääntie pyöreä ja avara, pitkät hihat istutetet ja kapeat. Edessä kaksirivinapitus. Pystyraitakuosi, jossa tummansinistä, vihreänkeltaista ja valkoista. Kuvioraidat. Takana kangasnapit.
Empirejakki (spencer), lyhyt, istuva ja körtitön, lampaanlapahihat, ei kiinnitystä. Monesta symmetrisesti asetellusta kappaleesta koottu. Pomsisidos, damastikudos, kukka- ja lehtikuviointi. Vuori luonnonvalkoista pellavapalttinaa. Väri kirkkaanpunainen.
Nordiska Museet:
Päätin olla kuitenkin laiska, ja käyttää jo valmiiksi tutkittua röijyä ja valitsin siis kansallispuvuista Vanhan Korpilahden ja Lopen puvun kaavat, joista sitten valitsin sen sopivamman. Valitettavasti en enää muista, kumman kaavaa käytin, kun tietenkin tein siihen hieman muutoksia :-D
Aloitin siis röijyn leikkaamalla osat joskus alkuvuonna 2013, sulloin sen keskeneräisenä jonnekin ja jatkoin sitä matkalla Waterlooniin 2015. Valitettavasti se perinteinen, eli hihat, kypsyttivät minut uskomaan, ettei vielä ollut aika saattaa vaatetta valmiiksi, joten heitin sen takaisin pussiin. Nyt otin sen esille, ihmettelin, mitä oli ihmetellyt (hihat oli oikeasti ihan helppo ommella) ja tekaisin röijyn valmiiksi. Nyt vain odottelen, koska sitä voisi käyttää.... niin pitkä ja pimeä talvi....
Huom! Röijy on oikeasti minun päälläni lyhyt, sovitusnukkeni on vain niin siro, että kaikki näyttää isolta sen päällä...
What the item is: A 1810's spencer jacket
The Challenge: Procrastination
or
Flora and Fauna (2013 #9 - original challenge)
Materials: Linen floral fabric and linen green fabric for lining
Pattern: pettern is based on original spencer jacket from the early 19th c
Year: 1810
Notions: linen thread, wooden buttons
How historically accurate is it? should be very, but of course the fabrics are modern and the pattern isn't quite right, and the buttons should be balls not flat (and smaller)
Hours to complete: well I started it 2013 - and the work continued at Waterloo 200 ('til the sleeves!!!...) - and ended Jan 19th 2016 - not very fast work ...
First worn: not yet
Total cost: would be around 40 €, if I bought the fabrics now, but I may have bought them on sale
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti