maanantai 18. heinäkuuta 2016

HSM'16 Challenge 5: Holes

.... sometimes the spaces between stuff are what makes a garment special. Make a garment that is about holes, whether it is lace, slashing, eyelets etc.... http://isiswardrobe.blogspot.fi/2016/04/the-hsm-2016-challenge-5-holes.html

.. eli teepäs jokin tuotos, jossa on jonkinlaisia reikiä.... suunnitelmia oli hyvinkin paljon ja erilaisia tähän haasteeseen, mutta elämä sattuu välillä ja ompelukset jäävät vähemmälle. Jotain sain kuitenkin aikaiseksikin.


1. Ensimmäinen tuotos/ first item




Tuotos: Piian liivi
What is it: A peasant woman's vest/ bodice

Materiaalit: Pellavaa ja puuvillaa (vuori kukallinen)
Fabric/materials: Reddish linen and floral cotton for lining

Kaava/malli: perusliivimalli, itse kyhätty
Pattern: my own

Vuosi: 1700-luku
Year: 18th c

Muut tarvikkeet: Puuvillalanka ja pellavalanka nyörinreikiin
Notions: Cotton thread for sewing, linen thread for lacing holes

Mitä sanoo periodipoliisi: Ihan on koneella ommeltu moderniin tapaan, mutta malli nyt sentään on suhteellisen ok
How accurate is it: not very, the shape is quite accurate, but it's made very modern way and the floral cotton is no HA byt pattern or by fiber

Aikaa kului: pari lätkäiltaa
Hours to complete: two evenings watching ice hockey

Ensimmäistä kertaa päässä: tulee käyttöön Norjassa kesäkuussa
First worn: not yet, but will be in June in Norway

Paljonko maksoi: kaikki vanhaa varastoa
Total cost: all old stash




2. Toinen tuotos/ second item




Tuotos: sukkanauhat muinaispukuun
What is it: Finnish Iron Age garters

Materiaalit: 100 % lampaanvilla ja messinkilankaa
Fabric/materials: 100 % sheep wool and brass wire

Kaava/malli: enemmän tai vähemmän (ja vähemmän siksi, etten osaa yhtä hyvin :-D) kopsattu tuolta

Vuosi: Ennen vuotta 1100
Year: Before year 1100

Mitä sanoo periodipoliisi: Koska muinaispukutuntemukseni on ihan alkiotasolla, uskon, mitä minua viisaammat ja kokeneemmat sanovat ja uskon, että olen ihan oikeilla jäljillä. TOKI villalanka on modernia ja mistä lie nykylampaasta ja millä lie väreillä värjättyä ja messinkikin on turhan "puhdasta", mutta tarkoitus olikin harjoitella noita spiraaleja
How accurate is it: The idea is accurate (I do believe what others who know more say), but the wool yarn is modern and the brass wire is too "pure", but the main thing was to practise those spirals...

Aikaa kului: vähän aikaa langan nyörityksiin, pari iltaa spiraalien pyörityksiin
Hours to complete: just a little time for the braids, but two evenings for winding those spirals...

Ensimmäistä kertaa päässä: ei vielä
First worn: not yet

Paljonko maksoi: vanhaa langan jämää, messinkilanka n. 1 €
Total cost: old wool yarn from the stash, brass wire about 1 €





3. Kolmas tuotos/ third item





Tuotos: esiliina muinaispukuun
What is it: Finnish Iron Age apron

Materiaalit: villakangas ja 48 metriä messinkilankaa
Fabric/materials: wool fabric and 48 metres of brass wire

Kaava/malli: muinaispuvun esiliinan kaava http://koti.kapsi.fi/jek/muinaispuku.html#esiliina
Pattern: Pattern from Finnish Iron Age dress

Vuosi: Ennen vuotta 1100
Year: Before year 1100

Muut tarvikkeet: pellavalanka, villalanka
Notions: linen thread, wool yarn

Mitä sanoo periodipoliisi: No niin, eli kun aloin tekemään, luulin kankaan edes näyttävän sopivalta, mutta niinpäs ei sitten ollutkaan. Mutta koska tämä on harjoitusasu, niin saa luvan kelvata. Edelleen samat asiat kuin sukkanauhoissa, eli turhan modenia. Mutta kiva oli näperrellä (sormet eivät ole samaa mieltä)
How accurate is it: Modern fabric though very similar to real thing; bronze was more used, my brass wire is too "pure". All four sides are hand sewn, but they should have a tablet weaving finishing so in that part it's not HA. Edit: herringbone was not used in those times, so the fabric does not look ok :-(

Aikaa kului: itse ompelu ja spiraalien kiinnittäminen oli aika nopeaa, mutta tuo spiraalien vääntäminen....
Hours to complete: sewing and attaching the spirals were quite fast job, but winding those spirals...

Ensimmäistä kertaa päässä: ei vielä
First worn: not yet

Paljonko maksoi: 8 € kankaaseen, messinkilanka n. 10 €
Total cost: about 8 € for the fabric, brass wire about 10 €







4. Neljäs tuotos/ fourth item





Tuotos: miehen liivi
What is it: men's waistcoat

Materiaalit: dupionsilkin näköistä polyesterikangasta, pellavakangasta vuoreen, lopulta myös mitälie pitsiä somisteeksi 
Fabric/materials: dupion-silk-like-polyester-fabric, linen for lining and later also somekind of lace for decoration

Kaava/malli: 1740 liivin malli
Pattern: 1740 - Norah Waugh : the cut of men's clothes 1600-1900

Vuosi: 1740
Year: 1740

Muut tarvikkeet: puuvillanyöriä, metalliset päällystettävät napit, polyesterilanka
Notions: cotton string for lacing, metal self covered buttons, poluester thread

Mitä sanoo periodipoliisi: Kaavat ovat ok, ommeltu koneella ja vähän on niinkuin modernisti tehty, nyörinreiät kuitenkin tehty kuten pitääkin....
How accurate is it: The pattern and the lacing holes are HA, the rest is not

Aikaa kului: Yksi kokonainen päivä kaikkiaan
Hours to complete: One whole day in all

Ensimmäistä kertaa päässä: ei vielä
First worn: not yet

Paljonko maksoi: kaikki vanhaa varastoa, mutta paljon polyesterivaatteksi
Total cost: all stash but a lot for a polyester waistcoat...

torstai 14. heinäkuuta 2016

Den 29nde April Sällskapetin vuotuinen tapaaminen

Sällskapetin tapaaminen järjestettiin jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan Onnelan kartanossa, tosin päivänä, joka ei ihan vastannut sällskapetin nimeä erinäisistä syistä johtuen. Vietimme iltaa syöden, juoden, keskustellen henkeviä ja toki myös laulaen.

Illan pääteema oli tällä kertaa ylensyöminen, mikä johtui Onnelan Armon päähänpinttymästä valmistaa riittävän täyttävä ateria. Ateria tuli kunnialla tarjoiltua, ja kaikki ruoatkin olivat ehkäpä juuri sellaisia kuin pitikin, toki suolan määrän olin jättänyt suurimmasta osasta turhan vaatimattomaksi  - en tietenkään halunnut sydänkohtauksia pilaamaan iltaammme.

Vieraat saapuivat iltapäivästä, ja iltapäivä kuluikin viinapöydän antimia nauttiessa ja muistellessamme (ne jotka siellä olivat) ja kuunnellessa (ne jotka eivät siellä olleet) tarinoita Waterloon tapahtumassa. Samalla myös muistelimme Tsekin matkaa, josta olimme juuri postikuriirien mukana saaneet uudet kengät. Waterloota muistelimme osittain myös illan menuussa ja ruokajuomana oli myös Miroslavin (http://www.umlaufshoes.com) meille antamat siskonsa viinitilan viinit. Ja niin, alkumaljana kohotimme kuohuvaa tietenkin Aleksanterille, mutta myös ennen kaikkea - kuohuviini oli Leipzig-kuohuviiniä.

Viinapöydän tarjottavat 

- itse viinat olivat viereisellä pöydällä, mutta emme suotta mainosta juomia :-)



Itsekirnuttua voita
Vehnäsämpylöitä
Saaristolaisleipää
Näkkileipää

Yhtä lajia kovaa juustoa
Munajuustoa
Hollantilaista silliä
Graavattua lohta
Mätiä, sipulia ja hapankermaa
Louhisaaren munakasta (1)

Retiisejä
Oliiveja
Suolakurkkuja
Oliiviöljyä ja espanjalaista etikkaa

Usqueba (2)
Viinejä
Punssibooli (1)
Lukuisa tarjonta erilaisia väkeviä viinoja


Ruokailu aloitettiin kello viiden lyömällä.
Tarjolla oli viisi kattausta, minkä lisäksi oli vielä kahvikattaus.


Ensimmäinen kattaus


Sipulikeittoa ja uppomuna vehnäleivällä (3)
Rapupiirasia (2)



Ruokalaji osoittautui hyvin tutuksi, ja keitto syötiin hyvillä mielin. 



Toinen kattaus


Savustettua lohihyytelöä, majoneesia ja kurkkua
Säilöttyjä sinappipäärynöitä (2)
Riisipullia kuumassa maidossa (4)




Tähän ruokalajiin - tai ainakin lohihyytelöön - vieraat ihastuivat, sinappipäärynätkin todettiin oikein oiviksi, mutta riisipullat kuumassa maidossa eivät todennäköisesti olleet kuin emännän mieleen (maku muistuttaa hyvin paljon pohojalaasta piimävelliä, ehkä siinä syy emännän ihastumisen syy)



Kolmas kattaus

ei, vieraat eivät vieläkään olleet saaneet kyllikseen....

Kaniinia ja porkkanoita lakritsiliemessä (5)
Naurismuusia (2)
Haudutettua endiiviä (4)



Lakritsi maistui buljonkiliemessä hurjan salmiakkiselta, ja maku tuntui myös porkkanoissa, mutta kaniiniin maku ei ollut imeytynyt. Mutta hyvin maukasta joka tapauksessa. Haudutetut endiivit olivat vaihtuneet johonkin toiseen salaattiin, sillä endiivejä ei löytynyt mistään. Ja piika unohti vielä pirskotella kananmunahakkelusta salaatin päälle! 



Neljäs kattaus


Syöttökanaa maksafärssitäytteellä (6)
Parsaa ja voisulaa (2)
Suolasitruunapiirakkaa (2)



Vieraiden ehdoton suosikki: suolasitruunapiirakka - kaunis katsella, mutta tainnutti takaraivonkin syödessä. Kuvittele mielessäsi äärihapan ja äärisuolainen, jaiuks! Osa vieraista kyllä söi piirakanpalasensa urheasti loppuun, isäntä tosin näkee siitä vieläkin painajaisia....



Viides kattaus

... ja vieläkin he jaksoivat syödä....

Nautaa taikanakuoressa ja sienisoosia (5)
Hernepyrettä
Keitettyjä varhaispotatexeja




Nautaa taikinakuoressa tarjottiin Waterloon muistoksi, vaikka ruokalajillahan ei sinällään olekaan oikeasti mitään tekemistä kuuluisan herra W:n kanssa. Herkullisia, ja isännän pyynnöstä myös huomauttaen - hyvin kalliit - maapäärynät tarjoiltiin kastikkeen kanssa, josta emästä ei ota vastuuta. Eikä ole syytä syyttää myöskään keittokirjoja. 



Kahvikattaus


Kaffia ja teetä

Potatexi-mantelikakkua (7) ja lumimuussia (3) ja puolukkasylttyä
Jäädytettyä mansikkavanukasta (5)
Rosetteja (2)


Peruna-mantelikakku oli tehty Axel Laurell ohjeen mukaan, toki hieman ohjetta pienentäen. Axel sanoo, että ohjeella tulee aivan kuin aidon mantelikakun makuinen, no - joka tapauksessa minun kakkuni oli melko hirveä (kamala rakenne ja mauton). Tein siitä sitten pappilan hätävaran, mutta ei mennyt kaupaksi edes sillä tavalla. Mansikkasorbetti ja rosetit syötiin kyllä viimeistä murusta myöten.


Käyttämäni ohjeet (noudatin ainakin osittain ohjeita parhaani mukaan)

1) J. Kuurne: Louhisaaren linnan talousreseptit (ohjeet koottu noin vuosilta 1770-1850)
2) C. Warg: Hjälpreda i hushållningen för unga fruentimber (1755)
3) S. Carter: The frugal Housewife, or, Complete woman cook (1803) http://digital.lib.msu.edu/projects/cookbooks/display.cfm?TitleNo=2&PageNum=119
4) M. Sture: Hushållsbok 1739 - Wikströmin  muokkaaman version mukaan
5) Waterloo 1815 Culinary Almanac
6) Keittotaidon kannettava käsikirja (1767)
7) A. Laurell: Lyhykäinen Kirjoitus, Potatesten Eli Maan-Päronain Wiljelemisestä, säilyttämisestä ja hyödytyxestä Huonen hallituxesa (1773)