maanantai 23. maaliskuuta 2015

Puikoilla neulotut kynsikkäätKoska ompelu on nyt jostain syystä tökkinyt hyvin paljon, päätin vaihteeksi kutoa (minun kielelläni kutominen tarkoittaa villalangan tökkimistä sukkapuikoilla, neulomiseen kuuluu silmäneula ja huomattavasti ohuempaa lankaa). Kaiveltuani hieman lankakasaa päätin tehdä kynsikkäät. Koska en tietenkään jaksanut etsiä/ ostaa ohjetta, päätin tehdä sen joopas-eipäs-eiku -menetelmällä eli keksi-ohje-sitä-mukaan-kuin-matka-etenee. Ajattelin kuitenkin laittaa tekemäni ylös, jos vaikka joku muukin tarvitsisi perusohjeen ja jos vaikka itsekin vielä vastaavat tekisin.Tein kahdet kynsikkäät, toiset pitkillä varsilla ja toiset hieman lyhemmillä. Pitkistä tuli sitten aivan liian pitkät eikä niin kivat, mutta noista lyhyemmistä pidän kovastikin. Istuvatkin niin hyvin.

Löysin netistä paljonkin erilaisia kynsikkäitä, mutta ei tietenkään ole yllätys, että aitoja kudottuja kynsikkäitä/ hansikkaita/ lapasia ei ole paljoa säilynyt - eiköhän nuo ole käytetty loppuun eikä säästelty museoita varten. Puikkokoko on ollut ihailtavan pieni, jopa 0,5 mm puikoilla tehtyjä - näitä kokoja on nykyään jo vaikea saadakin. Itse olen löytänyt pienimmät omani (tosin kokoa 0.75 mm) kirppikseltä, lienee jonkin vanhan mummon jäämistöä. Nämä kynsikkäät tein kuitenkin huitsin suurilla 2,5 mm puikoilla, kun tuo lankakin oli niin paksua.

Erilaisia kuvioita on sittenkin käytetty, näissä pellavalangasta kudotuissa vuodelta 1787 (amerikkalaiset) olevissa kynsikkäissä on melko runsaskin kuviointi, toki kun puikot ovat niin pienet ja lanka ohutta, ei kuviotkaan pompi silmille.Mutta ohje siis: en ole paljoakaan koskaan kutonut ohjeiden mukaan, joten termit ovat sitten täysin hukassa :-)

Lyhyet kynsikkäät n. kokoa 7
Tarvitset:
lankaa puikoille 2,5
sukkapuikot kokoa 2,5 (jos teet todella löysää, käytä pienempiä, jos teet todella tiukkaa, käytä 2,75 kokoa)

Kaavio


Ohje:
punaiset ja valkoiset O = oikein
vihreät N = nurin
siniset = kohta johon tulee peukalo, kudo ohjeen, älä kaavion mukaan!

Luo 66 silmukkaa ja kudo kaksi kierrosta nurjaa jakaen silmukat samalla tasaisesti neljälle puikolle. Kudo vielä kerros oikein ja vielä kerros nurin.

Aloita kuvio, kudo aina kaksi samanlaista kerrosta kuvion mukaan.
Kavenna työtä joka 8. kerros sekä työ alusta että lopusta.

Peukalokiila: kun tulet sinisillä merkittyihin kohtiin, kudo silmukka ja lisää uusi silmukka, kudo kolme silmukkaa ja lisää uusi silmukka. Tee näin joka 3. kerroksella niin, että kiilassa on lopulta 17 uutta silmukkaa. Kun tulet kuviossa olevaan sinisen viivan kohtaan, poimi nämä 17 silmukkaa vaikkapa hakanaulaan, ja luo tilalle 4 uutta silmukkaa.

Jatka kuvion mukaan, kunnes olet tehnyt viimeisen nurjan kerroksen. Päättele seuraavalla kerroksella kaikki nurjat silmukat ja jatka kolmion kutomista. Nyt joudut kutomaan kahdella puikolla, nurjalla nurin ja oikealla oikein. Kavenna joka kerroksen alussa yksi silmukka. Ja kun silmukat ovat lopussa, päättele työ.

Peukalo: Poimi 17 silmukkaa siltä hakaneulalta tai missä ne ikinä olivatkaan jemmassa, poimi lisäksi 6 silmukkaa tasaisesti muulta peukalon juuresta (katso ettei tule suuria reikiä). Kudo n. 10 kerrosta tai kun tuntuu hyvältä ja päättele.

Päättele langat ja kirjo samalla jonnekin nimikirjaimesi - joko esille tai piiloon :-)

Tee vasen käsi samalla tavalla, mutta vaihda peukalokiila toiselle puolelle
HSM'15 Challenge 3 - StashbustingWhat the item is: two pairs of woollen mitts, long and short ones

The Challenge: 3 Stashbusting

Fabric: 100 % wool yarn

Stashed for how long: 4-5 years, the yarn was meant for my 14 th c dress (to tablet weave the edges) - well, the dress is still waiting for those edges, actually even the dress is still a stash fabric...

Pattern: my own, but of course I googles a lot

Year: 18th c/ early 19th c

Notions: None

How historically is it? - Fairly, but they existed :-D. The yarn is 100 % wool, but of course modern type (not self spun or dyed), I haven't seen any patterns/ motifs but I just had to add because it was otherwise so boring to do... I used size 2,5 mm knitting needles, so they are huge to what tehy should be. I just started another pair (red ones this time) with size 0,75 mm but that may be too much (or in this case too little) for me... yet another ufo on it's way...

Hours to complete: a weekend watching tv (all the skiing competitions) - but I did do and undo a lot!

First worn: just for the photos

Total cost: no idea, but I used under 200 g yarn


perjantai 20. maaliskuuta 2015

Pinkit helmet - maaliskuun koru


Tämä helmikaulanauha kuului aikoinaan Abigail Adamsille, Yhdysvaltojen toisen presidentin, John Adamsin, vaimolle. Eräiden lähteiden mukaan hän on saanut helminauhan vuonna 1800, mutta nuoremmat maalaukset antavat viitteen, että helminauha on ollut rouvan omistuksessa jo nuorena. Helmet ovat tekohelmiä, eli maalattuja lasihelmiä, mikä oli aikakaudella hyvin tyypillistä ja sopisi nuorelle rouva Adamsille, joka ei nuorena rouvana ollut suinkaan niin varakas, että olisi omistanut aidoista helmistä tehdyn kaulanauhan. Kaulanauhassa on noin 210 pyöreää helmeä.

 
Rouva Adams n. vuonna 1764 ja vuonna 1780 

Tämän vaaleanpunaisen version lisäksi Internetistä löytyy myös kuvia, jossa helmet olisivatkin helmenvalkeat eikä vaaleanpunaiset, mutta koska en ole nähnyt oikeita elävänä, pidättäydyn uskossa, että helmet ovat vaaleanpunaiset - ihan koska haluan uskoa, että ne ovat vaaleanpunaiset.

Omat helmet tein soikeista vaaleanpunaisista helmistä, mutta en usko niiden olevan lasia, kun ovat niin kevyet. Käytin vain noin 170 helmeä, sillä helmien soikea muoto kasvatti hieman pituutta eri tavalla. Solmiamiseen käytetään vaaleanpunaista silkkinauhaa (jonka tulen vielä vaihtamaan, kunhan saan tilaamani oikean vaaleanpunaisen silkkinauhan jonain päivänä).


Tein lopuista helmistä vielä rannerenkaan ja korvakorut, jostain syystä kamera ei vain totellut värejä.... Voi olla, että lisäänkin nuokin helmet vielä tuohon kaulakoruun ja teen siitä vieläkin pidemmän. Aika näyttää....