sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kuningas saapuu Loviisaan 5.-6.7.2014

Matkasimme Loviisaan perjantaina ja saimme kievarista oivan huoneen itsellemme. Yhden nautinnollisen siiderin jälkeen kävelimme seuraavan päivän markkinapaikalle auttaaksemme - tai ainakin seuraa pitääksemme - markkinakojujen ja muiden vastaavien tarpeistojen pystytyksessä.
Työ oli sen verran raskasta, hih, että päädyimme terassille ruokailemaan ja nauttimaan yhden oluen. Ja koska ihan oikeasti olimme suhteellisen väsyneitä - herrani loma alkoi juuri silloin, hän oli todella väsynyt - vetäydyimme kievariin omiin oloihimme ja sielläkin omaan huoneeseemme. Ja katselimme jalkapalloa ;-D

Lauantaiaamuna olikin varhainen herätys, markkinat aukesivat virallisesti kello 10, mutta myyntikojut olivat valmiina aiemminkin, sillä ensimmäiset asiakkaat olivat jo hyvissä ajoin liikkeellä. Markkinat avattiin tykinlaukausella ja tietysti paikalla oli perinteiseen tapaan myös itse kuningas sekä pormestari.


Tänä vuonna minulla oli ensimmäistä kertaa myynti/ esittelykoju Loviisan markkinoilla. Ihmiset kiertelevätkin kiitettävästi markkina-alueella ja minunkin kojulleni heitä muutama eksyi. Ja aivan oikeasti tein ihan kauppaakin.Markkinapäivän päätteeksi pidimme vielä Ottiliana-mamsellin kanssa hyvin hyvin, hyvin vapaamuotoisen luennon aiheena kahvi ja tee 1700-luvulla Loviisan kappelissa.  https://www.facebook.com/LoviisanKappeli?fref=ts ja http://loviisankappeli.net/. Kahviluentoamme oli saapunut seuraamaan niin paljon kuin tilaan (joka oli pieni mutta sitäkin suloisempi, ja niin armottomana hellepäivänä tietenkin myös kuuma) mahtui. Ja luennon aikana ja jälkeenkin joimme runsaasti kahvia ja teetä leivosten kera.


Tässä vaiheessa myös herrani pääsi seuraamme - palvelijansa ja ruotusotilaansa oli koko päivän viipottanut jos minkäkin laisissa pyssyhommissa, ja pääsi vasta tähän tilaisuuteen.Sunnuntaina oli vuorossa draamakierros "300 vuotta vihan ja vainon ajasta". Oppaat johdattivat yleisön seitsemän eri kohtauksen läpi, jokaisessa kohtauksessa näyteltiin, kerrottiin tai kuvattiin, mitä isonvihan alussa tapahtui. Itse olin kohtauksessa, jossa kaivoimme maahan omaisuuttamme venäläisiltä piiloon - ja samalla itkin tyttäreni vuoksi, jonka venäläiset olivat vieneet. Koska olin koko draamakierroksen ajan samassa paikassa metsän uumenissa hyttysten syötävänä, ei kuvia eikä myöskään tietoa muiden tekemisistä ole.


Lisää kuvia ja juttuja

Loviisan sanomat 8.7.2014


Östra Nyland 8.7.2014
http://www.itavayla.fi/uutiset/index.php?id=porvoon_teatterin_nayttelijat_lainassa_loviisassa
http://on.fi/kultur/2014-05-21/609176/historisk-dramavandring-i-1700-tals-miljo
torstai 14. elokuuta 2014

Porrassalmen taistelu


Porrassalmen taistelu Mikkelissä 13.6.1789 oli osa Ruotsin ja Venäjän välistä Kustaa III:n sotaa. Suomalaisjoukot voittivat määrältään ylivoimaiset venäläisjoukot.


Saavuimme Mikkeliin myöhään illalla (tulimme suoraan Tykkisluupin kastajaisista), jolloin ilmoittauduimme mukaan taistoon - myös me naiset, jotka olimme selvästi yllätys järjestäjille. Yön aikana järjestäjät olivat miettineet roolia naisille, ja pääsimme mukaan itse näytökseen.

Meidän naisten tehtävänä oli esittää venäläisiä karkuun juoksevia paikkakunnan naisia. Aluksi juoksimme yleison seassa (aiheuttaen enemmän hölmistyneitä ilmeitä kuin mitään muuta) etsien kadonneita miehiämme ja omassa tapauksessani huusin naisia päästämään lehmät (no, oikeammin lehemät) vapaiksi, etteivät venäläiset niitä saisi.

Pääasia oli kuitenkin aivan alussa juosta sillan yli venäläisten puolelta omien Ruotsin valtakunnan sotilaiden luo turvaan. Teimme sen ainakin omasta mielestämme näyttävästi ja lujaa huutaen. Tämän jälkeen oli vielä vähän jotain ammuskelua, mutta tärkein oli siis tässä vaiheessa ohi ;-D

Oikeasti miehet siis taistelivat, musketit paukkuivat ja tykit jyrähtelivät - ja me voitimme sen ainoan taistelun tänä vuonna!

Tuolta kaukaa jostain me vaimoihmiset juoksimme turvaan tänne Ruotsin joukkojen luo turvaan

Ja sitten se taistelu varsinaisesti alkoi - ja päättyi niin onnellisesti. 

Uudenmaan karoliinit yrittävät Kustaa III äksiisiasentoja
Kävimme myös tutustumassa Curt von Stedingk -näyttelyyn Mikkelissä, jossa oli hyvin mielenkiintoista tietoa - ja sokerina pohjalla nämä ruokaan liittyvät seikat - tiedämmehän nyt tarkemmin Anna-piian kanssa, mitä miehille (ja varsinkin miten paljon) tarjotaan :)Videolinkkejä:


Valokuvia: