torstai 28. helmikuuta 2013

Pirtanauhaharjoittelua

Ostettuani elämäni ensimmäisen pirtanauhan päätin tietenkin ryhtyä myös itse tekemään pirtanauhaa. Ja koska en heti saanut sellaita pirtalautaa (puista, tarjolla kun oli vain muovisia) kuin halusin, niin tein hädissäni itse - tosin pahvista, koska kyseessä on kokeilu. Alunperin pirtalaudathan olivat siis tietenkin puisia ja mm. kansallismuseossa on näytillä useampikin kaunis versio.Omani tein maitopurkin pahvista, mikä osoittautui kertakäyttöiseksi, mutta kuitenkin ihan mukiinmeneväksi kokeilun ajaksi. Eli piiiitkiä pystysuoria rakoja ja niihen väliin keskelle reiät. Näistä sitten pujottelin villalangat - näillä värijutuillahan sitten niitä kuvioita kai syntyy...


Loimilangat sidoin ulko-oven kahvaan kiinni ja eikun kutomaan. Eli välillä lauta ylös ja välillä alas. Oikeaa pirtalautaahan ei tarvitse laskea, kun se putoaa omalla painollaan, mutta tämä minun kevyt-versio ei oikein parhaalla mahdollisella tavalla toiminut ;-)


Vartin ahkeran ahertamisen jälkeen tuloksena oli noin 30 cm tuherretua pirtanauhaa...


... jonka lähempi tarkastelu osoitti, että vielä on paljon harjoittelua - varsinkin huolellisuuden harjoittelua - edessä.


Onneksi kansallismusossa on paljon erilaisia malleja, joista voi ottaa opiksi, tosin juuri nyt ne vain masentavat :-)


keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Kangasostoksilla

Koskapa aina silloin tällöin tulee suuri tarve kuluttaa rahaa jonnekin, on aina hyvä syy ostella hieman kankaita. Näin talviaikaan on näemme nuo villakankaat osuneet enemmänkin silmään, ja sitten niitä tuli hankittua - osa hyvin edullisestikin.

Shopping for wool fabrics....

Cape
http://www.metmuseum.org/Collections/search-the-collections/80008540


Ruskea sarkakangas hupulliseen viittaan - brown homespun wool for hooded long cape
http://collections.vam.ac.uk/item/O74100/riding-habit-unknown/

Vihreä sarkamainen villakangas ratsastus-/ulkoilupukuun. Kangas oli "pakko" ostaa, kun se maksoi vain n. 2€/m
Green homespun-like wool fabric for riding/ travelling habit. I had to buy it because it only cost about 2 €/ m


http://www.kansallispuvut.fiKallein villakangasostos ikinä - ja silti kakkoslaatua. Tosin virheen löytääkseen tulee olla aika hyvät silmät ;-). Hintaa oli hurjasti, mutta kyseessä on e-p:n miehen kansallispuvun liivikangas. Tarkoitus olisi tehdä veljenpojille kansallispukuliivit - kaavat ja napitkin on hankittu.

This is the most expensive wool fabric I've ever bought and yet it's not flawless and cost less than normally - but you have to have really good eyes to catch the errors :-) This fabric is for a traditional finnish folk costume for a mens vest in my region. I'll make vests for my two nephews. I already have even the buttons...

Hyvin tummansininen kotikutoisen oloinen (siis melko harvaan kudottua ja ohutta) villakangas. Tämä oli pakko ostaa, vaikken vielä tiedä, mitä siitä tulee, sillä se maksoi 3€/ m. Kangas on hyvin samanlaista laadultaan kuin mitä käytetään kansallispukuihin.

Very dark blue wool fabric very much like what is used to folk costumes (very thin and not so dense woven). I don't know yet what I'll do with it, but had to buy it because it only cost about 3 €/ m.


keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Challenge #3 Under it all
The Challenge: #3 - Under it all

Fabric - both fabric are cotton sateen

Pattern: ended up using my old pocket hoops pattern

Year: Mid 18th century

How historically accurate is it? Very little - cotton fabric, poly threads, cable ties, poly sateen ribbon, sewing machine - but the pattern is ok

Hours to complete: 2 h?

First worn: not yet

Total cost: All from my stash, except those cable ties were extra long and extra expensive - so all together 10 €/ pair
Kirkkoasu sotilaan vaimolle

Koskapa tuo UFO-kasa ei näytä pienevän, niin ryhdynpä kasaamaan uutta vastaavaa pinoa. Sopimatontahan se on, jos ei mitään keskeneräistä ole. Tarvitsen (?) ehdottomasti Napoleonin sotiin kirkkoasun, eli vähän paremman rahvaan naisen asun - eihän sitä nyt missä tahansa vetimissä kirkkoon tosiaankaan mennä. Mallia otan hyvinkin paljon loppelaisten perinnemekosta, se kun on selvästi empire-mallia ja kaikenlisäksi vielä painokuviollisesta puuvillasta tehtyä. Koska en kuitenkaan halua, että joku pahoittaisi mielensä siitä, että käytän asua "leikeissäni" enkä virallisissa juhlavissa tilaisuuksissa, muokkaan asusta riittävän erilaisen. Toivon kuitenkin saavani kaavat asuun (tai sitten raapustan ne itse).

This time I'm going to make a little finer outfit for the poor soldier's wife - for the sunday chuch. The outfit is based on a certain national costume, but because I'm going to use my costume in my re-enactment "plays", I'll change it so much that no one will be upset about it. Hopefully. I'm going to use the original patterns if I can get them...

http://www.kansallispuvut.fi/puvut/loppi_np.htm


Muutokset pukuun
- röijy tulee olemaan punaista (se on jo lähes valmiinakin) villakangasta, alkuperäinen on puuvillasta
- asuun tulee pellavainen huivi
- hamekangas on vaaleaa, kenties kuviollista, mutta ehdottomasti erilaista kuin kuvassa (vaikka se onkin ihan älyttämän kaunista kangasta)
- asuun tulee myös luin tuettu punainen samettiliivi (malli suunnilleen sama kuin aiemmin tekemässäni ruskeassa pellavaliivissä)
- asuun tulee myös punaisesta sametista tehty ketjupistoin koristelu tasku (taskun malli muista kansallispuvuista, kirjailu omasta päästä), tasku kiinnitetään pirtanauhalla

Changes I'm going to make
- jacket is going to be red, but wool not cotton as it is in the original
- white/ off white linen scarf
- dress fabric will be light with some patterns but though the original fabric in lovely I'll try to find something very different so they won't shoot me
- I'll make a boned vest/ bodice (like my brown linen one) but I'll use red velvet
- and a pocket - those pockets were mostly for just decoration, so will be mine - one pocket, the pattern is taken from other national costumes but the chain embroidery is my own "design"